­De frie fugle

med fugle, vandring og højt til himlen

Vi skal ud i naturen, få røde kinder og se på de (andre) frie fugle. Vi skal på vandreture i det fantastiske fugleområde Tøndermarsken og skove, søer og moser i det sønderjyske og nordtyske.

Garantier gives aldrig på fugleture, men du vil sandsynligvis kunne opleve over 50 arter i løbet af kurset. Der skulle være gode chancer for at se traner og et udvalg af rovfugle, vadefugle, ænder og gæs. De fleste dage skal vi på kortere ture, og en enkelt dag på heldagstur. Kursuslederens teleskop eller evt. din egen kikkert giver muligheden for, at alle kan få fuglene at se i stor forstørrelse.

Det er en skrøne, at man ikke må tale sammen, når man er på fugletur, og der er masser af rum for både fugle- og kvindekvidder og hyggelige stunder i selskab med andre kvinder. Vi mødes i et fællesskab, hvor vi bliver luftet både fysisk og mentalt.

Som optakt til turene vil der være kortere oplæg og opgaver om fuglene, deres levevis og levesteder. Der fokuseres på de fugle, der holder til i området, men du vil også få viden om fugle, du kan støde på hjemme i haven eller byens parker og grønne områder.

Når vi ikke vandrer og lærer om fugle, vil vi være sammen om kreative aktiviteter som bygning af egen fuglekasse samt konstruktion af og flyvning med egen drage – og måske skal vi ligefrem skrive vores egen lille fuglesang.

Der kræves ikke særlige forudsætninger for at deltage i kurset – udover at man skal kunne gå op til 5-6 km. om dagen og en enkelt dag op til 10 km. Bemærk, at når man er på fugletur, står man stille og kigger efter fuglene en del af tiden, så det er et must at have ekstra varmt tøj med.

Underviseren er Lotte Skjærbæk som elsker at dele af sin viden om fugle og at vise dem frem i deres naturlige omgivelser og forklare om kendetegn og levevis. Hun har en begejstring, som smitter og er rolig, nærværende og en meget vidende igangsætter, der er vant til at undervise og guide store grupper.

Lotte Skjærbæk

Erfaren fuglekigger og underviser. Arrangerer på 10. år ture i Fuglepigerne Østjylland under Dansk Ornitologisk Forening og i Gaia Vandreklub. Uddannet hortonom og ansat som uddannelsesleder for gartneruddannelsen og grundforløbet ved Jordbrugets UddannelsesCenter Århus.

”Det kan være svært at forklare andre, hvad det er ved de fugle… Hvorfor kan man f.eks. blive helt lykkelig af at se en rød glente svæve i vinden eller finde glæde i at høre den første gransanger i slutningen af marts, når den vender tilbage efter en lang vinter i Sydeuropa?

Det er når jeg opholder mig i naturen, jeg finder ro og får ladet batterierne op.”