Kvinde er kvinde bedst

I bladet Søndag 49/2018 har journalisten Hanne Vinther Mikkelsen interviewet en række kvinder under temaet Kvindefællesskaber. Her er et interview med Helle Brok

Der er igen kommet fokus på fordelene ved kvindefællesskaber. De skyder op på Facebook, i lokalområder og på tværs af lande. De kan spænde fra selskabe­li­ge over socialt velgørende til stærkt kønspolitiske. Uanset formålet gør sam­menholdet kvinder stærkere og sundere, fastslår ny forskning.

En af de interviewede er Helle Brok, medstifter af Kvindekurser, der en uge om året fin­der sted i de bygninger, hvor Kvindehøjskolen havde til huse. Kurserne startede i 2008 og her i 2024 kan man stadigt deltage i kurserne.

Som at svøbe sig i en varm, blød sweater

Når Helle Brok betragter den brogede forsamling, som slapper af efter dagens undervisning på Kvindehøjskolen, bølger en særlig fornemmelse gennem hen­de.

Det er som at svøbe sig i sådan en indre, varm og virkelig blød sweater. Det er helt saligt. For mig giver fællesskabet med de andre kvinder et skud ren lyk­ke, og det gør mig simpelthen så glad i låget.

På kvindekurserne mødes unge og ældre, almindelige og specielle, lesbiske og he­teroseksuelle kvinder i skønsom forening til kvindekurser. Deltagerne er mel­lem 30 og 80 år.

Vi lægger stor vægt på, at alle er velkomne, og det giver en dejlig dynamik og en enormt stor glæde, når så vidt forskellige kvinder befinder sig i en tryg boble sammen. Jeg kan mærke, vi inspirerer og udvikler hinanden, fortæller ini­tiativtageren til Kvindekurser, Helle Brok.

Kvindekurser begyndte med en flygtig tanke, som straks tog form og bed sig fast hos Helle. Det skete en dag, da hun lagde vejen forbi Kvindehøjskolen i Sønderjylland, hvor hun tilbragte flere af sine ungdomsår.

Genoplivede ånden

Kvindehøjskolen i Visby er baseret på 70’ernes kvindebevægelse. Her kunne man frigøre sig fra kønsroller, blandt andet ved at tage ”Kend dig selv”-kurser og få undervisning i byggeri og landbrug.

Kvindehøjskolen har haft en helt særlig betydning for mit liv, for det var der, jeg som en ung kvinde i starten af 20’erne fandt ud af, hvem jeg er. Da jeg stod foran bygningerne den dag og genkaldte mig de gode minder, tænkte jeg pludselig, at vi da skulle prøve at genoplive ånden fra gamle dage.

Allerede få minutter efter var Helle i gang med at ringe rundt til kvinder i sit netværk for at høre, om de ville være med til at lave kurser for kvinder på det historiske sted. Der gik ikke lang tid, før de stiftede en forening og dannede en styregruppe.

Vi vendte mange ideer til kvindefællesskabet. For skulle det være en hygge­lejr, et kønspolitisk forum eller en højskole? Men vi blev hurtigt enige om, at kvinderne skulle have mulighed for at blive udfordret og udforske nye sider af sig selv, så de får læring med hjem i bagagen.

Responsen har været overvældende, for Kvindekurser er tilsyneladende ram­let rent ind i et behov. Det første år var en prøveballon, men siden har alle kurserne været fyldt op. I flere af årene har der været venteliste. Der er mange, der har sagt til mig, at de virkelig havde savnet sådan et sted for kvinder.

Vi skaber nye normer

Kvinder kan tage kurser for både hånden og ånden. Et naturhold kokkererer kylling i jordovn og snitter knive. Andre synger af karsken bælg i koret for begyndere og øvede. Så er der dem, der krænger sjælen ud i skriveværksteder eller svinger penslerne på malerkurset. For bare at nævne nogle af de mange tilbud, der får vidt forskellige kvinder til at strømme til. Fælles for dem er, at de søger et frirum, mener Helle Brok.

Jeg mener, at vores samfund overvejende er mandsdomineret, og det sætter ofte kvinder i snærende rammer. Når vi udelukkende er kvinder sammen, fal­der paraderne, og filtrene forsvinder. Vi bryder ud af vores roller og rammer og skaber nye normer sammen på kurserne. Man tør åbne sig, dumme sig og driste sig til at gøre noget, men måske ellers ikke ville.

For Helle Brok er Kvindekurser ikke en kønskamp, men snarere et personligt kald.

Vi står nok mere på skuldrene af højskoletraditionen end rødstrømpebevæ­gelsen. Men jeg er blevet bekræftet i, at der stadig er et stort behov for at mærke den samhørighed og spejling, som automatisk opstår i en kvindegruppe. Det be­tyder meget for mig at være med til at give kvinder mulighed for at opleve nye aspekter i deres liv.

Det er nu 10 år siden, at de første Kvindekurser blev holdt i Visby. Interessen er støt stigende, og Helle er ikke i tvivl om, hvorfor særlige kvindefællesskaber er en tendens i tiden.

Det kan da godt være, jeg er naiv. Men jeg tror, at det er en modvægt til den maskuline, resultatorienterede dagsorden, vi tit bliver presset ind i. Netop derfor tror jeg, at det er så livgivende for kvinder at kunne finde fred og for­dybelse sammen på vores egne præmisser.

Helle Brok har skrevet en erindrings artikel ”Et livsforandrende ophold” om sin oplevelse af at være på Kvindehøjskolen i 1986. 

Den kan læses her: Højskolehistorie.dk